Προσωπική & Επαγγελματική Ανάπτυξη

Η συνεχής προσωπική και επαγγελματική ανάπτυξη πετυχαίνεται μέσα από το αμοιβαίο μοίρασμα εμπειριών, γνώσεων και δεξιοτήτων. Ακολουθώντας αυτή την ιδέα, ένα μέρος της επαγγελματικής μου δράσης εστιάζεται στην προσφορά σεμιναρίων και βιωματικών εργαστηρίων.

Γίνονται συνεργασίες με υπηρεσίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σχολές και επαγγελματίες ψυχικής υγείας, κοινωνικής εργασίας, υγείας, εκπαίδευσης, καλών τεχνών στην Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Βιωματικά Εργαστήρια/Σεμινάρια
 • 2022-23, Paphos, Cyprus. “Returning to Health, Returning to Life with Movement, Imagination & Myths”. Description: A series of Drama & Movement Therapy Workshops begins in September. The aim is to generate a process of self-discovery, creativity, soul/body nurturing, personal growth, and healing. The inner work takes place within a safe space and is based on various art forms, such as: body movement, myths/stories, enactment, ritual, drawing, poetry, embodiment, active imagination, play, voice-work, music, and dialogue/reflection. Details here.
 • 2022, Κέρκυρα, Ελλάδα. 13η Πανελλήνια συνάντηση Φορέων Πρόληψης της εξάρτησης. Βιωματικό εργαστήρι: “Άνθρωποι με Χέρια από Φως”. Περιγραφή: Ως επαγγελματίες ή εθελοντές, που φροντίζουμε άλλους ανθρώπους, ομάδες, κοινότητες για να μπορέσουμε να προσφέρουμε υποστήριξη χρειάζεται αρχικά να στραφούμε στην φροντίδα του εαυτού μας, να αναγνωρίσουμε τα φωτεινά μας στοιχεία και να συνδεθούμε με την εσωτερική πηγή θρέψης τους. Μέσα σε αυτή τη συλλογική κρίση είναι σημαντικό να εστιαστούμε στην προσωπική μας ιστορία και να δούμε τα δικά μας στοιχεία σε κρίση. Βιώνονται θάνατοι, ασθένειες, απώλειες, ξαφνικές δυσκολίες, νιώθοντας εγκλωβισμένοι και αδύναμοι να αντιδράσουμε. (Προσ)καλούμαστε σε αλλαγές, σε προχωρήματα, σε κάθε είδους μεγάλωμα που φέρνουν ως δώρα τη γνώση για τον εαυτό, την επίγνωση των δυνατοτήτων, την ανάληψη ευθυνών, την αυτονομία. Στο εργαστήριο αυτό θα στραφούμε στο «μέσα» μας με αφορμή τους συμβολισμούς ενός παραμυθιού, θα μοιραστούμε και θα αλληλοεπιδράσουμε με άλλους στο ασφαλές πλαίσιο της ομάδας και με οδηγό τον δημιουργικό μας εαυτό θα διερευνήσουμε τα προσωπικά μας στοιχεία, αυτά που γίνονται φωτεινοί οδοδείκτες στο έργο μας στην Πρόληψη. Συν-συντονίστρια εργαστηρίου.
 • 2022, Πάφος, Κύπρος. “Η Κόκκινη Σκηνή: Ομάδα Δραματοθεραπείας για Γυναίκες”. Περιγραφή: Μια ομάδα καταφύγιο δημιουργείται για σένα που έχεις μια παλιά ιστορία να μοιραστείς, μια βαθιά πληγή να φροντίσεις, μια σχέση να αποχαιρετήσεις, μια νέα ηλικία να καλωσορίσεις, μια μεγάλη δοκιμασία να περάσεις, μια νέα αρχή να κάνεις. «Η Κόκκινη Σκηνή» γίνεται το δοχείο που σε εμπεριέχει καθώς εσύ δοκιμάζεις να αφουγκραστείς το σώμα σου, να αντλήσεις γνώση μέσα από τις πληγές σου, να συνδεθείς με ξεχασμένα κομμάτια σου, να αναγνωρίσεις μοτίβα που σε παγιδεύουν, να βρεις το νήμα που σε ενώνει με τις ρίζες σου, να συναντηθείς με τη Θηλυκή Αρχή μέσα σου που ωθεί τη ψυχή σε μεγάλωμα μέσα από τη σπειροειδή πορεία της μεταμόρφωσης: ζωή-θάνατος-αναγέννηση.
 • 2021, Πάφος, Κύπρος. “Κύκλος Γυναικών: «Η Κρυμμένη Γυναίκα που Φυλάει το Χρυσό Φιτίλι»”Περιγραφή: Καλώ εσένα όποια και αν είσαι, όποια κι αν είναι η ιστορία σου, ν’ έρθεις και να καθίσεις μαζί μου στον κύκλο των γυναικών. Μας περιμένει η «κρυμμένη γυναίκα». Είναι εδώ για να μας συνδέσει με την αρχέγονη «αναγεννώμενη δύναμή» της μέσα από μύθους και ιστορίες γυναικών που διατηρούν αναμμένη τη φωτιά –τη θέληση για ζωή. Θέλει να μας θυμίσει πως μέσα από τις πληγές, τα τραύματα και τις δυσκολίες αναδύονται δυνάμεις που θεραπεύουν, αλλά και αναδημιουργούν ζωή.
 • 2021, Paphos, Cyprus. “Yoga & Drama Movement Therapy Workshop: Coming Home to Myself – Meeting of Body and Soul”. Description: One of our biggest challenges in Life is to be present and live in the moment, connected to our body and inner self while the busy mind is living a busy life. How do we do that? How do we bring awareness in the daily routine? Participants are invited to a Journey towards Home, to Meet your Body and Soul. Co-facilitator of the workshop.
 • 2020, Πάφος, Κύπρος. “Ομάδα Ενδυνάμωσης «Γυναίκες με Χέρια από Φως»”. Περιγραφή: Σ΄ αυτήν την ομάδα οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία να συνδεθούν με τον εαυτό τους, να επεξεργαστούν συναισθήματα, να πάρουν εφόδια, να διερευνήσουν τρόπους επίλυσης δυσκολιών, να χαλαρώσουν μέσα από τη δημιουργία και το μοίρασμα. Συν-συντονίστρια της ομάδας.
 • 2020, Πάφος, Κύπρος. “Διερευνώντας τα Όνειρα: Ομάδα Αυτογνωσίας”. Περιγραφή: Η ομάδα απευθύνεται σε ενήλικες που θέλουν να διερευνήσουν και να επεξεργαστούν τα όνειρα τους με στόχο την αυτογνωσία. Τα όνειρα παίρνουν μορφή χρησιμοποιώντας τις τέχνες με τον συμμετέχοντα να βρίσκεται σε συνεχή διάλογο μαζί τους αντλώντας το νόημα που περικλείεται μέσα τους.
 • 2018, Λευκωσία, Κύπρος. “Η Πρώτη Ύλη”. Εργαστήρι δραματοθεραπείας & τέχνης του πηλού. Περιγραφή: Στον άνθρωπο η πρώτη ύλη είναι εκείνη η ουσία της ψυχής με τις άπειρες δυνατότητες μεταστοιχείωσης, ανάπτυξης και σύνθεσης. Εδώ, ο πηλός χρησιμοποιείται συμβολικά και αισθητηριακά και γίνεται το μέσο για να πλησιάσουμε βαθύτερες πτυχές του εαυτού μας. Συν-συντονίστρια του εργαστηρίου.
 • 2017, Perugia, Italy. “Bridging the art of drama with therapy: An introduction to dramatherapy”. Experiential seminar. Co-facilitator. The seminar was for professionals and students in the area of arts, psychology, social care, education.
 • 2017, Λευκωσία, Κύπρος. “Οι εσωτερικές μορφές του «εγώ»”. Εργαστήρι δραματοθεραπείας σε γκαλερίΠεριγραφή: Πόσο συνειδητοί είμαστε για τον τρόπο λειτουργίας των “εγώ” που διαθέτουμε; Έχουμε επίγνωση πως διαμορφώνουν τη ζωή μας; Εσωτερικά υπάρχει κάτι αυθεντικό. Πως μπορώ να στραφώ σ’ αυτό και να το συναντήσω;
 • 2016, Πάφος, Κύπρος. “Δέρμα Μέδουσας”. Εργαστήρι δραματοθεραπείας για γυναίκες. Περιγραφή: Διερεύνηση της γυναικείας φύσης μέσα από τα σύμβολα της μεταμόρφωσης. Στόχος, η ενθύμηση της δημιουργικότητας ως αυτούσια θεραπευτική πηγή αναδυόμενη μέσα από κάθε δύσκολη ή τραυματική εμπειρία.
 • 2015, Πάφος, Κύπρος. “Το ταξίδι του Ήρωα”. Σειρά βιωματικών εργαστηρίων για έφηβους. Περιγραφή: Βιωματική εξερεύνηση του ταξιδιού του Οδυσσέα. Μέσα από τις δοκιμασίες του από μυθικά πλάσματα και θεούς, και τη βαθιά ανάγκη του για επιστροφή στην Ιθάκη, ο έφηβος αναπτύσσει εσωτερικά εφόδια για τη δόμηση της ταυτότητας του. (Κατάλληλο για σχολεία και άλλες δομές που δουλεύουν με έφηβους).
 • 2014, Λευκωσία, Κύπρος. “Οι Δημιουργικές Θεραπείες μέσω Τεχνών: Παράθυρο Επικοινωνίας και Έκφρασης”. Ημερίδα. Οργανώθηκε από την άτυπη ομάδα Θυμέλη: Θεραπείες μέσω Τεχνών Κύπρου. Οργανωτικό μέλος της ομάδας Θυμέλη.
 • 2013, Πάφος, Κύπρος. “Μορφές σώματος”. Αυτογνωστικό εργαστήρι. Περιγραφή: Το σώμα μας εκφράζει συνεχώς τις ζυμώσεις που συμβαίνουν στο εσωτερικό. Τι μορφή παίρνει το σώμα σε κάθε συναίσθημα, σκέψη ή εσωτερική μετακίνηση; Μπορεί η επίγνωση της κίνησης του σώματος να γίνει το μέσο για βαθύτερη γνώση του εαυτού;