Δραματοθεραπεία

“Με τον όρο «αυτοπραγμάτωση» εννοώ την ψυχολογική διαδικασία που κάνει έναν άνθρωπο «άτομο»

-μια μοναδική, αδιαίρετη μονάδα ή «ολόκληρο άνθρωπο».” Κ. Γκ. Γιούνγκ

Η δραματοθεραπεία προέρχεται από τη σύνδεση των λέξεων “δράμα” (δρω, κάνω κάτι) και “θεραπεία” (αποκαθιστώ την καλή υγεία, υπηρετώ). Βασίζεται στην ιδέα ότι η συμβολική δράση μέσα από τις τέχνες φέρνει στον άνθρωπο ψυχική ισορροπία και κάθαρση όπως παρατήρησε ο Αριστοτέλης.

Είναι μια ψυχοθεραπευτική μέθοδος που σε καλεί να δουλέψεις με την ολότητα σου. Ενεργοποιεί το νου, το συναίσθημα, το σώμα και τη ψυχή. Για αυτό το λόγο είναι μια βιωματική μέθοδος που σε ωθεί να συμμετέχεις ενεργά. Ο διάλογος και η δημιουργική έκφραση είναι τα κύρια εργαλεία της.

Μέσα από το συμβολισμό ενθαρρύνεσαι να εκφραστείς, να επεξεργαστείς δύσκολα βιώματα, να ενδυναμώσεις παραμελημένες πτυχές, να διερευνήσεις ρόλους/περσόνες που διατηρείς στη ζωή, να αναπτύξεις ευελιξία σε γεγονότα, να γνωρίσεις σε βάθος την αληθινή σου φύση (τον Εαυτό).

Η προσέγγιση στη δραματοθεραπεία που εφαρμόζω είναι η Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης (Sesame) η οποία εστιάζει στην ικανότητα του ανθρώπου να συνδέεται και να επεξεργάζεται εμπειρίες ζωής μέσα από τα συμβολικά στοιχεία των μύθων. Πήρε το όνομα της από την ιστορία “Ο Αλί Μπαμπά και οι σαράντα κλέφτες” που χρησιμοποιεί τη φράση «Σουσάμι Άνοιξε» για να ανοίξει την πόρτα της σπηλιάς και να αποκαλυφθούν οι θησαυροί που κρύβονται στα βάθη της. Έτσι, η Θεραπεία μέσω Δράματος και Κίνησης, μπορεί να θεωρηθεί ως το κλειδί για να ξεκλειδωθεί ο εσωτερικός κόσμος του ατόμου και να φανερωθούν ο ψυχικός του πλούτος και τα εφόδια που διαθέτει για τη ζωή.

Η δραματοθεραπεία δεν απαιτεί από εσένα εμπειρία ή δεξιότητα στις τέχνες. Η δημιουργική έκφραση εμφανίζεται μέσα από τον αυθορμητισμό και τη διάθεση σου για εσωτερική εργασία.

Ως Ψυχολόγος Δραματοθεραπεύτρια στηρίζω τη δουλειά μου πάνω στην αναλυτική ψυχολογία, την ψυχοδυναμική και προσωποκεντρική προσέγγιση, την εξελικτική ψυχολογία, θεωρίες συγκριτικής μυθολογίας και ανθρωπολογίας, και τη θεραπευτική χρήση της κίνησης και του θεάτρου.

Μέσα δημιουργικής έκφρασης
  • Χρήση μύθων και παραμυθιών
  • Σωματική / μη λεκτική έκφραση
  • Δραματοποίηση και τελετουργία
  • Εικαστικές δράσεις όπως ζωγραφική, πηλός, κολάζ
  • Χρήση εικονογραφημένων καρτών και φωτογραφιών
  • Ειδικές ασκήσεις από το θέατρο
  • Παιχνίδι ρόλων
  • Κατασκευή και παιχνίδι με μάσκες
  • Χρήση κρουστών, μουσικών ήχων και φωνής
  • Χρήση μικρών αντικειμένων όπως κουκλάκια, ζωάκια μινιατούρες, υφάσματα, στοιχεία από τη φύση (κοχύλια, σπόρους, λουλούδια), κ.α.
Σε ποιους απευθύνεται

Η δραματοθεραπεία είναι μια μέθοδος που μπορεί να εφαρμοστεί τόσο ατομικά όσο και ομαδικά, σε παιδιά και ενήλικες όλων των ηλικιών. Τα δημιουργικά της εργαλεία και το θεωρητικό της υπόβαθρο της επιτρέπουν να προσαρμόζεται στις προσωπικές ανάγκες του κάθε ατόμου.

Στιγμιότυπα θεραπείας & εργαστηρίων